9 Ekim 2013 Çarşamba

Elma sirkesi yapımı




İlk kez deniyorum, burda pazarda köylülere sordum, tarifi aldım hazırladım, 2 ay sürüyor sanırım tam anlamıyla olması, bakalım nasıl olacak:)



Gelelim tarife:
2 kilo elma (kırmızı elma da oluyor, hatta tatlı-ekşi karışık olursa daha güzel olurmuş)
3 çorba kaşığı doğal bal(ben petek bal koydum)
1 çay kaşığı tuz
biraz ekmek
5-6 tane nohut

Elmaları güzelce yıkayıp kurulayıp kabuğuyla birlikte dörde bölüyoruz, kavanoza koyup üstüne çıkacak kadar su koyuyoruz, kavanozun üst kısmı boş kalmalı. Diğer malzemeleri de koyup ağzını tülbentle kapatıyoruz( bende tülbent olmadığı için başa takılan bonelerden kullandım, resimde yok ama boyun kısmını da sıkıca bağladım)
İki ay kadar karanlık bir yerde bekletiyoruz. Sirke sinekleri oluşacak, ama merak etmeyin, bir süre sonra kendiliğinden kayboluyormuş:)
bu süreçte kavanozun üst kısmında denizanasına benzer bir şey oluşurmuş, buna sirke anası denirmiş. Bunu atmıyoruz ve bir sonraki sirke yapımında maya olarak kullanıyoruz ki sirke oluşumu hızlansın. Sirke anası kullandığımızda bal kullanmaya gerek kalmıyor.

Bir de ilginç bir gelenek varmış, sirkeyi kapatırken ona isim veriyormuşuz, mesela adını Deniz koydum kırk gün sonra seni çağıracağım diyorsunuz:) 40 gün sonra da adıyla seslenip açıyormuşuz:)

Sirke ne kadar beklerse o kadar lezzetli olurmuş. Bir de ev yapımı sirke bulanık olurmuş, süzüp bekledikten sonra berraklaşıyormuş.

Gelelim elma sirkesinin faydalarına:

-İltihabı kurutur. Az miktarı bile bakterileri öldürür.
-Cilt için faydalıdır. Su ve balla karıştırıp sabah aç karnına içildiğinde sivilcelere ve ses kısıklığına iyi gelir.
-Detoks yapar, vücutta birikmiş toksinleri söker atar.
-Böbrek taşlarına etkilidir.
-Saçta kepeklenmeye iyi gelir.
-Saçı yumuşatır, saç kremi yerine sulandırılmış elma sirkesi kullanabilirsiniz.
-Saçı parlatır, deneyin görün, muhteşem oluyor.
-elma sirkesi-bal karışımı saman nezlesine iyi geliyor.
-Yemeklerin yanında tüketilen salataya eklendiğinde beraberinde yenilen gıdaların glisemik endeksini düşürür, bu da yediklerinizin pankreası daha az yormasını sağlar.
-Elmada ve sirkesinde bulunan pektin, kolesterolden meydana gelen safra asidini bağlar. Ne kadar çok safra asidi pektin vasıtasıyla yok edilirse, o kadar çok kolesterol kandan çekilerek safra asidine dönüştürülür. Böylece kandaki zararlı olabilecek kolesterol azaltıldığından kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmuş oluruz. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın damarlardan akış hızını dengeler ve bu da tansiyon problemlerinin önüne geçer.
-İyi bir dezenfektandır. Temizlikte de kullanılabilir. Mesela çamaşır makinesinde yumuşatıcı gözünde kullanabilirsiniz, lekeleri de çıkarır. Ya da bulaşık makinesinde parlatıcı yerine kullanabilirsiniz. Suyla karıştırıp camlarınızı pırıl pırıl yapabilirsiniz.
-Harika bir leke çıkarıcıdır. Halınız, kıyafetleriniz lekelendiğinde sirkeli bezle silin ve şaşırın:)
-Karbonatla karıştırıp ev temizleyiciniz olarak kullanabilirsiniz, muslukları, lavaboyu her yeri silebilirsiniz.
-Topuk dikenine iyi geldiği söyleniyor.
-Ayrıca zayıflatıyor:)

Daha pek çok faydası var, bunlar için 2 ay beklenmez mi:)
Bakalım sirkem nasıl olacak, siz hiç sirke yaptınız mı evde? Ben abartıp portakal, mandalina sirkesi de yapacağım. Bu arada bu karışımı ağzı kapalı bekletirsek te şarap oluşuyormuş:) O da denenebilir:)


2 yorum:

  1. ev yapımı sirke fikri güzelmiş ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bakalım olacak mı, ben de ilk kez deniyorum:) 40 gün sabır

      Sil

Yorum yazan ellerinize sağlık:)

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.