22 Temmuz 2014 Salı

Sigarayı nasıl bıraktım


Mayıs ayının sonunda periferik arter hastalığı teşhisi konmuştu bana. Bir süredir yürüyemez hala gelmiştim. O kadar ki 10 adım atıyordum, ağrıdan ölüyordum.
Kardiyologum anjiyo önerince İstanbul yollarına düştük. Tercihim hem bay-passımda bulunan, hem de arkadaşımız olan Profesör Metin Gürsürer oldu.

Uzatmayacağım, anjiyo sonunda bacak damarlarımda tıkanıklık teşhis edildi ve periferik arter hastalığı teşhisi kondu. Maalesef damarlarımın aşırı ince olmasından dolayı stent ya da balon uygulanamadı.

Geriye iki alternatif kalıyordu, by-pass ya da ilaç tedavisi. Bir süre ilaç tedavisini denemeye karar verdik doktorumla.
Tabii ki sadece ilaçla olmazdı, yaşam tarzımı da değiştirmem gerekiyordu. Tabii ki burda bahsettiğim sigara...

Daha önce defalarca bırakma girişimim olmuştu, ama kısa süre sürmüş ve ben o mendebur sigaraya geri dönmüştüm. Düşünün by-pass ameliyatı sonrası bile içmeye devam ettim. Ama bu kez korktum, sanırım beni korkutan ölmek değil, ama sakat kalmak. Ve işi ciddiye aldım bu sefer.

Gene doktorumun önerisiyle Champix kullanmaya başladım. Ama bu kez elektronik sigarada aldım. Aşırı kriz durumlarında elektronik sigaramdan iki fırt çekiyorum, kriz geçiyor.


Champix kullanmaya başlayalı bir hafta olduğu halde sigarayı fosur fosur içmeye devem ediyordum.
İlaca başlarken bırakmak için 7 ila 14. gün arasında bir gün seçin deniyor, tabii ki ben 14. günü seçmiştim:)

3. gün aşırı bulantı ve kusma yaşadım ilacı aldıktan sonra. Aynısını bir de 9. gün yaşadım.
8. gün farkında olmadan çok az sigara içtiğimi gördüm. 9. gün ise karar verdim, paketimde tek sigara kalmıştı, sana yenilmeyeceğim üleeeeyyyn dedim ve vedalaştım. O paket hala duruyor.



O gün bugündür içmiyorum, yaklaşık 2 ay oldu. Krizlerin arası gitgide açıldı. Ama aşırı istek olursa da kasmıyorum kendimi ve elektronik sigaramdan bir fırt alıveriyorum. O da 2 günde bir kez falan oluyor.

Sigara kokusu artık benim midemi kaldırıyor. 
Nefes alış-verişlerim düzeldi.
İnanılmaz bir enerji geldi.
Sabahları artık her yerim ağrıyarak uyanmıyorum.
Kilo almadım (en güzeli bu sanırım)

Sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerim ise:

1- Doktorunuza danışın ve bu mucize ilacı kullanmanızda bir mahsur yoksa hemen alın. Bırakmamanız ihtimali çok zor bu ilaçla, resmen bıraktırıyor.
2- Benim gibi aşırı krizlerde zorlanmamak isterseniz bir elektronik sigara edinin. Düşük nikotinli likitle kullanın, inanın zararı yok denecek kadar az.
3- Bol bol su için. Nikotini vücuttan atmak için önemli. Ayrıca sigara isteğinizi de geçiriyor.
4- Yürüyüş ya da spora başlayın. Mazereti yok aslında bunun, evde bile yapabilirsiniz. Böylece kilo da almazsınız ve nefesinizin gitgide açılması sizi motive eder.
5- Sizi destekleyecek biri şart. Ben de pek sinir olmadı ama olabilir, yanınızda size o anlarda katlanacak biri olması iyi olur:)

ÖNEMLİ

Yalnız Champix ben de kusmaya yol açınca buna şöyle bir çözüm buldum. İlacı mutlaka tok karnına alıyorum, hatta sofrada yemek biter bitmez. Ve ardından derhal uzanıyorum yarım saat kadar. Bu sayede bulantıdan kurtuldum.

Umarım herkes kurtulur sigaradan ve sağlıklı hayata merhaba der.



İnstagram'da takip etmek için TIK TIK
Bloglovin'den izlemek için TIK TIK
Facebook'ta takip etmek için TIK TIK  ve TIK TIK
Twitter'da takip etmek için TIK TIK
Google+'da takip etmek için TIK TIK







































17 yorum:

  1. Harikasınız,tebrik ediyorum sizi.. Ben de belli sürelerde bırakıp tekrar başladım maalesef. Tekrar bırakıp bir daha hiç başlamamayı çok istiyorum fakat kendimi bu sürece hiç hazır hissetmiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her şeyin zamanı var, Champix ile daha önce 2 kez bıraktım, ama ilacı kesince gene başladım. Bu kes ilacı 3 ay kullanmak niyetindeyim.

      Sil
  2. Tebrik ediyorum efendim. Sigara içmeyenler grubuna hoş geldin. Emin ol pişman olmayacaksın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, pişman oldum ama sigara içtiğim yıllara:) meğer ne güzelmiş dumansız hayat

      Sil
  3. Çok iyi maşallah tütüüt, inşallah birdaha nikotin canavarına yenilmezsin abloşcum :*

    YanıtlaSil
  4. Çok çok geçmiş olsun. Ayrıca tebrik ederim. Bir arkadaşım iki yıl önce bu ilaçla sigarayı bıraktı, bıraktığı günden beri bir kez olsun canının sigara çekmediğini söylüyor. Geçenlerde heves etti bir nefes içeyim dedi ama eline alıp kokusuna dayanamıyorum diye geri bıraktı. Umarım sen de hiç başlamazsın. Erkek arkadaşımsa şanslı olup bunu anlamayanlardan, çok küçük yaştan beri içmesine rağmen bir gün bir iddia uğruna sigarayı bıraktı. İddia bitti o tekrar başlamadı. 4 yıldan biraz fazla oluyor. Yalnız son bir yıldır her gece dışarı çıkışında, her sosyal ortamda içiyor. Böyle sigara bırakılmaz, haftada 10'dan fazla içiyorsun, tek farkın paket almaman diyorum anlatamıyorum. Sen bir gün bile içme olur mu? Tekrar tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içmeyeceğim inşallah, zira vücut isyanda, doktor bacakları keserim dedi valla
      teşekkürler

      Sil
  5. gerçekten çok sevindim.ben hiç sigara içmedim.ihtiyaçta duymadım.birileri sigara içmeyi bıraktığı zaman da maden bulmuş gibi seviniyorum.o zaman size sağlıklı yaşama hoş geldiniz diyeyim.

    YanıtlaSil
  6. Çok sevindim, tebrik ederim. İlk 2 ay sonrası çok daha kolay geçecek, benim 7 ay oldu bile..
    Yalnız ben 5 kg kadar aldım, doktor bir sene içinde verirsin kiloları normaldir dedi, açıkçası ben de vereceğime inanıyorum, kurtuldum ya sigaradan, gerisi hikaye..
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. darısı başıma, ben kilo almadım ama karnım çok şişiyor bıraktığımdan beri

      Sil
    2. Karın şişmesi ve gaz sorunu bende yaklaşık 2 ay devam etti, ilaç bile fayda etmedi.. Yani düşünün sigara metabolizmayı ne kadar da bozmuş.. Bütün bunlar vücudun iyileşme sürecinin ufak tefek yan etkileri diyelim:)

      Sil
    3. Karın şişmesi ve gaz sorunu bende yaklaşık 2 ay devam etti, ilaç bile fayda etmedi.. Yani düşünün sigara metabolizmayı ne kadar da bozmuş.. Bütün bunlar vücudun iyileşme sürecinin ufak tefek yan etkileri diyelim:)

      Sil
    4. sonra geçiyorsa iyi:) sebebi şuymuş, sigara metabolizmayı daha hızlı çalıştırıyormuş, bırakınca metabolizma da yavaşlıyor, kilo alma sebebi de o

      Sil
  7. Sigarayı bırakmanız isabet olmuş, güzel bir karar. Kutlarım ....http://zapere.blogspot.com.tr/2009/06/blog-post_3255.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, şimdi aynı sizin yazdığınız gibi kokusu beni mahvediyor ve maalesef eşim bahçede de olsa içiyor, oysa üstüne siniyor koku farkında değil

      Sil

Yorum yazan ellerinize sağlık:)

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.