10 Mart 2014 Pazartesi

Kombu Çayı


Bugün sizlere uzun zamandır kullandığım ve faydasını gördüğüm bir çaydan bahsedeceğim. Adı Kombu çayı... Bildiğiniz çaydan farklı, gerçi yapımında gene normal çay ve şeker kullanılıyor, ama asıl etkiyi veren kombu mantarı...

Önce Kombu çay nedir ve faydaları nelerdir bir görelim: 



KOMBU ÇAY NEDİR?

Kombuçay, 2200 yıllık geçmişe sahip bir maya enzim çayıdır. İlk kullanımı kayıtlara göre, Çin İmparatorunun Tsin Hanedanı olduğu dönemlere(M. Ö 221) dayanmaktadır. O zamanlar da ismi 'Ölümsüzlük İlacı'ya da 'Divine Tsche'olarak bilinen tonik, daha sonraları Kombu'nun Çay'ı olarak anılmaya başlanmıştır. M. S. 414 yılında Koreli Dr. Kombu, Japon imparatoru Inkyo'yu tedavi etmek için bu toniği Japonya'ya getirmiş ve bu tarihten sonra da Dr. Kombu'nun Çay'ı olarak anılmaya başlanmıştır.

Kısa süre içerisinde dünyanın farklı bölgelerine yayılan, etkileri ile son derece dikkat çekici olan Kombuçay ile ilgili, geniş ve  kapsamlı araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında kanser araştırması yapan bilim adamları Rusya'da bazı bölgelerde hiç kanser vakasına rastlanmadığını, insanların yaş ortalamasının yüksek(130) olmasına rağmen gözle görülür ciddi yaşlanma belirtileri taşımadıklarını farketmişlerdir. Araştırmalar sonucunda bu bölgede her evde 'Tea Kvass'denilen fermante bir çay içiliyor olması sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarının, bunun yanında son derece enerjik ve genç görünmelerinin nedeni olarak rapor edilmiştir.


KOMBU ÇAY'IN FAYDALARI

Andra Anastazia Malczewski tarafından yazılan KOMBU ÇAYI isimli kitapta, Kombuçay'ın faydaları şu şekilde sıralanmıştır:

Tüm salgı bezlerini ve hormon savunmasını uyarır.
Vücutta sağlıklı bir pH dengesi sağlar.
Vücuttaki atık madde ve zehirleri suda çözünebilir hâle getirerek atılmalarını sağlar.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Metabolizmayı uyarır.
Kalp ritmini düzenler.
Kanı temizler.
Sinir sistemini düzenler.
Yüksek tansiyonu düşürür, huzursuzluğu yatıştırır.
Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar ve mide düzensizliklerini giderir.
Astımı tedavi eder, astım krizlerini giderir.
Kan şekeri seviyesi sabitleyerek, şeker hastalığını tedavi eder.
Alerjileri hafifletir ve zamanla giderir.
Sertleşmiş karaciğeri yumuşatır ve yeniler.
Böbrek faaliyetlerini geliştirir.
Kanseri önler ve tedavi eder.
Antioksidan yapısıyla, oluşan radyasyona karşı koyar, serbest radikallerle savaşır.
Hücre duvarının yeniden oluşumunu sağlar.
Doku sertleşmesini (multiple sclerosis; MS) tedavi eder.
Damar sertliğini (arteriosclerosis) tedavi eder.
Elastikiyet sağlar ve gevşek eklemleri kuvvetlendirir.
Mafsal iltihabını (arthritis) ve romatizmaya iyi gelir.
Gut hastalığına iyi gelir.
Böbrekler ve idrar yollarındaki kumu döker, safra kesesi taşlarını düşürür.
Vücuttaki ürik asit ve kolestrolü suda erir hâle getirerek vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Peklik (kabızlık) problemini giderir.
Hemoroiti (basur) tedavi eder.
Yorgunluk, bitkinlik ve sinirliliği giderir.
Herpes virüsünün soğuk algınlığı ve uçuk oluşturmasını engeller.
Siğilleri, dysplastik lekeleri yok eder.
Ülser sıkıntılarını giderip tedavi eder.
Anjine çaredir.
Epstein-Barr virüsüne bağlı yorgunluk hissini ve mononükleoz iltihaplanma (öpüşme hastalığı)’yı iyileştirir.
Kan değerlerini normalize eder.
Bronşit, öksürük ve balgamı giderir.
Bademcikleri tedavi eder .
Kan damarlarını genişletir, kardiyak kasları uyarır, kalp problemlerini giderir.
Adale ağrılarını giderir.
Baş ağrılarını yok eder.
Uykusuzluğu giderir.
Mikrobik ishali durdurur.
Koliti tedavi eder.
Koruyucu bakterilerle sağlıklı bağırsak ve kolon oluşturur.
Saç uzamasına yardım eder, kelliği engeller, gri saçın rengini koyulaştırır.
Görüşü kuvvetlendirir.
Korneada oluşan deformasyonları ve kataraktı giderir.
Vücut ağırlığını düzenler, yağları yok eder.
Susuzluğu giderir ve egzersizlerde performans arttırır.
Mantar tipi enfeksiyonlara (candida gibi) karşı savaşır.
Bünyesindeki antivirütik ve antibiyotik özellikler sayesinde iltihabî oluşumları yok eder.
Cinsel potansiyeli canlandırır.
Menopoz rahatsızlıklarını giderir.
Derideki yaraları onarır.
Ciltteki kırışıklıkları, çilleri ve kahverengi lekeleri yok eder.
Deriye spreyle ya da sürülerek haricen uygulandığında antibakteriyel koruyucu tabaka oluşturur.
Elbette, bütün bunların sonucu olarak da “ömrü uzatır”...

Bugüne kadar hiç bir yan etki bildirilmemiş. Gördüğünüz gibi faydaları ise inanılmaz... Birebir yaşıyorum.

İçeriği (wikipedia)

Hafif antibakteriyel olan asetik asit:(C2H4O2)
Bütirik asit
B vitaminleri
Etil alkol
Glukonik asit: CHO, (CHOH4) COOH, glikozun oksidasyon ürünüdür.
Hyaluronik asit: (C8H15NO6)
Laktik asit:(C3H6O8)
Folik asit: Pleroylglutamic asit veya (C19H19N7O6)
Malik asit (Elma asidi)
Mucoitinsülfat asit
Oksalik asit
Usnik asit:(C18H16O7)
Tannic Asit: (C76H52O46)
Chondroitinsülfat asit
Heparin

HAZIRLANIŞI (alıntıdır)


Görseldeki benim hazırladığım çay, beklemede, üstte mantarı görebilirsiniz.


En iyisi önce iki litre ile başlamaktır. Kombucha kültürünüz yeteri kadar büyüyüp ürediği zaman, daha büyük miktarlarda içecek üretebilirsiniz.
1. - Çayı her zamanki gibi yapınız. Her bir litre su başına 2 çay kaşığı (yaklaşık olarak 5 gr.) siyah veya yeşil çayı yeni kaynamış olan suyun içinde demleyiniz. Poşet çayları da kullanabilirsiniz. Çay yapraklarının iyice "ıslanması" için 15 dakika bekleyiniz. Yeşil çay da siyah çay gibi aynı bitkiden elde edilir ve siyah çaydan esas olarak yapılışı yöntemiyle ayrılır: yeşil çay mayalanmaz. Japon doktorlar, yeşil çayın kanserin büyümesini önlediğini bulmuşlardır. Kombucha içeceği için yeşil çay kullanmanızı öneririm. Eğer siyah veya yeşil çay kullanmak istemiyorsanız, bitkisel çaylar da kullanabilirsiniz.

2. - Yapım şeklinize göre, bir süzgeçle çay yapraklarını süzünüz veya çay poşetlerini suyun içinden çıkarınız.

3. - Her bir litre başına yaklaşık olarak 70 – 100 gr. Beyaz şekeri süzülmüş çayın içine soğumadan önce ekleyiniz. Şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırınız. Bir yemek kaşığı şeker yaklaşık olarak 20 gr.'dır. 
4. - Şekerli çayın 20° - 25°C arasında bir sıcaklığa kadar soğuması için bekleyiniz (ılık). Kültür, sıcak besleyici solüsyonun içine konulursa ölür. 
Put into the container5. - Çay oda sıcaklığına kadar soğuduğunda, solüsyonu bir cam, porselen, sırlanmış toprak kap veya paslanmaz çelik bir kabın içine dökünüz. Cam en iyisidir. Paslanmaz çelik dışındaki diğer metal kaplar uygun değildir ve asla kullanılmamalıdırlar çünkü oluşan asit metalle tepkimeye girebilir. Polilefin grubundan yüksek-dereceli bir sentetik malzeme de kullanabilirsiniz, örn. Polietilen (PE) veya poliproplen. Bu tür gıda-dereceli malzemelerle yapılmış olan kapların içine şarap veya elma şarabı da konulabilir. Ancak, polivinilklorit (PVC) veya polistren gibi maddelerden yapılmış olan kaplardan kaçınmalısınız.

6. - İlk Kombucha içeceğinizi hazırlıyorsanız, Kombucha kültürü ile birlikte almış olduğunuz sıvıyı da ekleyiniz. Daha sonraki yapımlarda, yeni yapacağınız çayın yaklaşık %10'u kadar bir miktarını, yapacağınız çaya eklemek amacıyla, "başlatma sıvısı" olarak elde bulundurunuz.

7. - Canlı Kombucha kültürünü sıvının içine yerleştiriniz.

7th day8. - Meyve sineklerinin, tozun, bitki sporlarının ve diğer kirletici maddelerin kabın içine girmesini engellemek için, mayalama kabının ağzını, sıkı dokunmuş bir kumaş, tülbent, kâğıt havlu veya benzeri hafif bir kumaşla kapatınız. Daha sonra bu örtüyü, meyve sineklerinin içine girmesini önleyebilmek amacıyla, bir lastikle sabitleştiriniz. Kumaş, kültür nefes alabilsin diye, havanın dolaşımına izin verecek kadar gözenekli olmalıdır ama minicik meyve sinekleri içine girip yumurtalarını bırakamayacakları kadar da büyük gözenekli olmamalıdır.

9. - Mayalanma süreci, sıcaklığa bağlı olarak, 8 – 12 gün sürdürülmelidir. Oda sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, mayalanma o kadar hızlı olur. 8 – 12 günlük süre, sadece bir kılavuz olarak verilmiştir.

Kombucha kültürü, ılık ve sessiz bir yere ihtiyacı vardır ve hiçbir şekilde kıpırdatılmamalıdır. Çayı sıcaklığı 20°C 'ın altına düşmemelidir ve 30°C 'ın üstüne de çıkmamalıdır. İdeal sıcaklık 23° - 27°C arasıdır. Işık gerekli değildir. Kültür karanlıkta da gelişebilmektedir. Kültür, parlak güneş ışığına maruz bırakıldığında zarar görebilir. Yarım gölge daha iyidir.

     Kombucha'nızı mayalamak için ideal bir araç: 
     Kombucha Isıtma Tepsileri (daha fazla bilgi için tıklayınız)
Mayalanma süreci esnasında, şeker, maya tarafından parçalanır ve bir gaza (CO2) ve çeşitli organik asitlere ve diğer bileşiklere dönüştürülür. Kombucha'ya onun karakteristik tadını veren bu işlemlerin bileşimidir.
Demlenen çay ilkönce tatlıdır ama şeker parçalandıkça bu tatlılık kaybolur. Aynı zamanda, bakterilerin faaliyetlerinin bir sonucu olarak, bir asit tadı gelişmeye başlar, bu yüzden tatlılıktan ekşiliğe doğru bir geçiş vardır. Eğer hafif tatlı bir içecek tercih ediliyorsa, mayalanma daha erken sonlandırılmalıdır. Keskin veya hafif asit tadı için ise mayalamaya daha uzun süre devam edilmelidir.

Day 810. - Çay doğru asit derecesine ulaştığında, (pH 2,7 - 3,2), kişisel zevke bağlı olarak, kültürü temiz ellerinizle çıkartınız. Kültürü soğuk veya ılık suda temizleyiniz. Yeni çayı kavanoza doldurup kültürü derhal ekleyiniz. Çayın doğru sıcaklığını gözetiniz.

İçeceği şişere ağzına kadar doldurunuz. Yaklaşık olarak %10'unun sonraki parti çay için başlatıcı olarak ayırınız. Şişeleri iyice kapatınız. Mayalanmış çayı bir kumaşla süzmenin gerektiğini sanmıyorum. Bir miktar tortu normaldir. Bu, içeceği havalandıran gazı üreten mayanın büyümesinden meydana gelmektedir. Mayaların insan organizması üzerinde bazı arzu edilen olumlu etkilerinin olduğu söylenmektedir.

11. - Bu içeceğin en iyi
 duruma gelmesi için, şişelendikten sonra, birkaç gün (en az 5 gün) olgunlaşmaya bırakılmalıdır.

Bakterilerin faaliyeti durmuştur çünkü şişeleme havayı engellemiştir ancak mayalar çalışmaya devam etmektedirler. Eğer şişeler sıkı bir şekilde kapatılmışlarsa, mayaların çalışmasından dolayı ortaya çıkan gaz dışarı kaçamaz. Bu şekilde, köpüklü bir içecek üretilmiş olur. Bunun için şişe içinde birkaç gün genellikle yeterli olur; ancak, Kombucha içeceği aylarca saklanabilir. Endişe etmeyin: Mayalar gaz üretimini belirli bir noktada durduracaklardır. İçeceğin serin bir yerde tutulmasını tavsiye ederim.

Enjoy! Cheerio!12. - İçeceğin hoş bir tadı vardır. Köpüklü, hafifçe ekşi ve serinleticidir. Günde normal olarak üç bardak içilebilir, bir bardak (0.1 litre veya daha fazla) sabahleyin aç karnına ikinci bardak gün içinde bir öğünden sonra ve son bardak da yatmaya gitmeden kısa bir zaman önce. Afiyet olsun!

13. - Yeni bir mayalama işlemini başlattığınızda, hazır çaydan yapacağınız yeni çayın en az %10'u kadar eklemeyi sakın unutmayınız.
ABD'deki bazı tariflerde, bir fincan (cup) denmektedir. Bununla hangi boy fincan kastedilmektedir? Tariflerde kullanılan standart ölçü fincanı 8 sıvı onsuna göredir = 1 fincan (cup). Alternatif bir metrik ölçü 8 ons = 250 ml. olur. Bir alternatif de şekeri vs. tartmayla olur, bu durumda, 8 ons = 226 gr. 'dır.


Dikkat edilmesi gereken önemli nokta

Culture in the glass
Kültür bazen yüzeyde yüzer, bazen de sıvının dibine batar. Her ikisi de normaldir. Kültür dibe battığında, çayın yüzeyinde yeni bir kültür (bir yavru-kültür) oluşmaya başlar. Daha fazla detay için benim Kombucha-kitabımın IX. Bölümüne bakınız. Kombucha kültürünün kendini üretmesi için biraz zamana ihtiyacı vardır. İnce ve zar gibi bir katmanla başlar. Onu rahatsız etmeden ne kadar uzun süre bırakırsanız, yeni kültür o kadar kalın olacaktır.
Yeni Kombucha yavrularını üretmekte zorluk çekiyorsanız (örn. havanın çok soğuk olduğu kış gibi zamanlarda bu olur), şunu deneyebilirsiniz: Yeni bir kültürü üretmek daha çok zaman alacağından dolayı, onu içmek istediğiniz içeceğin hazırlanmasından ayırmalısınız. Sıvının yüzeyinde yeni kültürün oluşması için, lütfen 3 ila 5 hafta arası zaman tanıyınız.

Kombucha propagates itself Kombucha kültürü büyüyerek, çayın yüzeyini tamamen örter. Çayın yüzeyinde büyürken, kültür önemli ölçüde kalınlaşır. Kalınlaşmış kültür, kolaylıkla ayrılabilen üst üste binmiş katmanlardan oluşacaktır. Bu katmanlar birbirlerinden ayrılarak Kombucha içeceği yapılması için bağımsız kültürler olarak kullanılabilirler. Eğer kültür, kabın dibine çökmüşse, yeni bir kültür çayın yüzeyinde oluşacaktır.

Bu şekilde, her bir kültür, koyu kahverengi rengine dönüşmeye başlayıncaya kadar, kendisini yaymaya devam edecektir. Kültür, koyu ve kirli kahverengi olduğu zaman, onu atınız ve ondan üremiş olan yavru kültürlerden birisini kullanmaya başlayınız. Bu şekilde, bu benzersiz kültür size, ailenize ve arkadaşlarınıza çok düşük maliyetle sürekli bir Kombucha çayı kaynağı sağlayacaktır.


Kombucha yavrularını arkadaşlarınıza veriniz
Three Kombucha cultures Bana defalarca şu soru sorulmaktadır: "Neden o kadar çok şekere ihtiyaç duyuluyor? Ve neden çayın demlenmesi için en fazla 5 dakika yeterli olurken, neden 15 dakika demlenmeye bırakılıyor?". Bu konular daha sonra ayrıntılı olarak incelenecektir, bu nedenle şimdilik, basitçe ve kısaca: 
Besleyici solüsyon, Kombucha kültürü içindeki mikro-organizmaları beslemek zorundadır, bizi değil. Bu nedenle, biz besleyici solüsyonu, esas olarak, mayaların ihtiyaçlarına göre hazırlamalıyız (bakteriler kısmen besleyici solüsyonla beslenirler). Mikro-organizmaların aktifleşmeleri için şekere ihtiyaçları vardır. Düşük şeker (karbonhidrat) konsantrasyonuna sahip olan besleyici solüsyonlarda, daha az sayıda aktif maddeler salınır. Şekerin mayalar tarafından "yendiğini" söyleyebiliriz.

Diğer yandan, çayın demlenmesi bir nitrojen kaynağı olarak iş görür ve mikro-organizmaların büyümesini destekler. Mineral tuzlarının, vs. yanı sıra bu nitrojenin de mümkün olduğu kadar çok miktarının besleyici sıvıya geçebilmesi için, çayın demlenmesi için her zamanki süreden çok daha fazlası tavsiye edilmektedir. Rus araştırma bilimcisi Danielova (1959), muhtemelen aynı nedenle, çayı 3 ila 5 dakika arasında kaynatmıştır.


Alıntıdır / http://www.kombu.de/turkey-1.htm

Gelelim benim deneyimlerime...

Çayı hazırlarken 3 litre suya 14-15 demlik çay poşeti(siyah çay) ve 5 tane de elmalı-tarçınlı çay poşeti ekliyorum, bir kaç tane de karanfil. Şekeri de 1.5 bardak koyuyorum, çok lezzetli oluyor. 

Sanırım dördüncü kavanozumu hazırlıyorum. Özellikle sabahları kalkar kalkmaz bir bardak içiyorum. Gün içinde de bir bardak daha.
Enerji veriyor ve iştahı da azaltıyor.

Zayıflamaya etkisi var.

Bağırsakları çalıştırıyor, genelde kabızlık problemim vardı çözüldü.

Mide sorunlarım vardı, ülser ve reflü. Çayı içtiğim sürece kalmadı.

Kolesterolümü düşürdü, inanamadım, zira 7 sene önce by-pass ameliyatı olduğumdan beri kolesterolümü ilk defa bu seviyede gördüm. Doktorum bile şaşırdı.

Normalde gün içinde şekerim düşer, hipoglisemi hastasıyım. Ama artık bu problemimde yok.

Baş ağrısına iyi geliyor.

Normalde zırt pırt nesle, grip olurdum, bu sene hiç hastalanmadım.

Nette araştırdığımda özellikle kanser ve AIDS hastalarının çok faydalandığını okudum.

Gerçekten çok faydasını gördüğüm bu çayı sizlerle paylaşmak istedim. Umarım işinize yarar.

Kombu mantarını nereden elde edebilirsiniz?

Bana bir arkadaşım yolladı, daha sonra zaten kendiniz üretebiliyorsunuz.


Sevgiyle kalın...






35 yorum:

  1. çok ilginç bir çaymış.mayalanması bekletilmesi bana bizim kefiri hatırlattı ancak bu çok daha kapsamlı

    YanıtlaSil
  2. Geçen yıl bizim iş yerinde bir furya halinde kombu çayı fırtınası vardı. Birbirimize mantarları verip denedik.Aslında kullanırken memnunduk ama hazırlaması zahmetli geldi.Sonradan yapmaya üşendik:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aslında zahmetli gelmiyor bana artık, birini süzüp hazır edince hemen sonrakini hazırlıyorum, suyu kaynat, çayı demle kavanoza aktar, bu kadarcık:)

      Sil
    2. Merhaba bende 3. Kavanozu hazırlıyorum fakat her seferinde üstü küf oluyor bi yerde okuduğuma göre bu atılmalıymış eğer öyleyse yeni mantarı bulamıyorum. Alanyada yaşıyorum ulaştırmak zor dediniz ama belki otobüsle gönderilebilir. Bana ulaşabilirmisiniz lütfen

      Sil
    3. Merhaba bende 3. Kavanozu hazırlıyorum fakat her seferinde üstü küf oluyor bi yerde okuduğuma göre bu atılmalıymış eğer öyleyse yeni mantarı bulamıyorum. Alanyada yaşıyorum ulaştırmak zor dediniz ama belki otobüsle gönderilebilir. Bana ulaşabilirmisiniz lütfen

      Sil
  3. değerli belgin hanım sonunda samsun yakınlarında bir yerlerde kombu çayını şişeleyip satan bir firma buldum.ancak size şunu sormak istiyorum. ben bu çaydan alsam bu çayı baz olarak kullanıp kendi sporlarımı üretebilirmiyim? bu konuda bir bilgi ve tecrübeniz var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer mantar da veriyorsa üretebilirsiniz, sonsuza dek hem de:)

      Sil
  4. Seneler evvel bir komşumuz dilek çiçeği adıyla bu mantarı getirmişti anneme.Şekerli çayla besleyip üreyen yeni mantarları eşe-dosta dağıtıyorduk dileğimiz olsun diye :)) Keşke o zamanlar bunun çok faydalı bir mantar olduğunu bilseydik :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olsun, siz de hayırlı bişi yapmışsınız sonuçta:)

      Sil
  5. Merhaba belgin hanim ist de yasiyorum kendim ve ciddi sikintilar yasayan akrabalarim icin sizden bana yollayabilmeniz cok isterim rica ediyorum insallah en kisa sure icersinde donus saglarsiniz hoscakalin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah maalesef yollayamam, çünkü bitmeden her seferinde yenisinin yapılması gerekiyordu, sağlık sorunlarımdan ötürü ilgilenemedim, bozuldu mantar :(

      Sil
    2. Tuh yaa :(( ama olsun nasip degilmis diyelim size cok cok gecmis olsun takipteyim hoscakalin

      Sil
    3. Merhaba
      İstanbul'un neresinde yaşıyorsunuz bildirir misiniz? Bende İstanbul da yaşıyorum ve ilk çayımı yaptım.Fazla mantarım var ilgilenirseniz bilgi veriniz.Sağlıkla kalınız.

      Sil
    4. Merhaba;Senem hanım, benim bu mantara acilen ihtiyacım var,eşim kanser ona yapıp içirmek istiyorum, yardımcı olursanız sevinirim,bende İstanbuldayım.

      Sil
    5. Merhaba oncelikle ilginizden dolayi tesekkur ederim Senem hanim su son zamanlarda neti cok kullanamiyorum ve mesajinizi gec cevapladim hala ilgileniyor ve istiyorumkombu mantarindan avrupa yakasinda ikamet ediyorum bu arada ben bircan cetin bu yeni adim

      Sil
    6. merhaba bana da kombu mantarı acil gerekli , yardım ederseniz çok sevinirim. burcum_oz@hotmail.com mail adresim

      Sil
  6. ya arkadaslar bende arıyorum ama bulamı yorum nerden ala bılırız yardımcı olur sanız sevınırım taskın 0533 336 14 69 tesekurler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Senem hanım, bende istanbulda yaşıyorum bende mantar arıyorum yardımvı olursanı sevinirim teşekkürler. Taşkın numaram: 0533 336 14 69

    YanıtlaSil
  8. İlk kez böyle bir çay duydum ve gördüm:)

    YanıtlaSil
  9. Senem hanım merhaba mantar istiyorum istanbul Sarıyer'de yaşıyorum rahatsızım

    YanıtlaSil
  10. Merhaba arkadaşlar kombu çayı mantarı satıyorum ilanım : http://urun.gittigidiyor.com/spor-outdoor/kombu-cayi-mantari-tamamen-dogal-144847834 fiyat 49.99 ücretsiz ve aynı gün kargo.

    YanıtlaSil
  11. arkadaşlar kombuçay bağırsak florasını düzenleyip floranın bozulmasından kaynaklanan candida mantarını tedavi ediyor mu gerçekten ? böyle bir sıkıntı ile müzdarip olup kullanan ve sonuç alan biri varsa lütfen yardımcı olsun.. zor durumdayım :(

    YanıtlaSil
  12. sevgili senem hanım,e_mail adresim:sabihapakkan@gmail.com.Combu mantarına çok ihtiyacım var.Yardımcı olursanız sevinirim.Sabiha Pakkan

    YanıtlaSil
  13. sabiha pakkan:Sevgili senem hanım,ben antalyada oturuyorum.Kombu mantarına birsürü para vermek istemiyorum açıkçası.Plastik bir saklama kabında sadece mantarı gönderirseniz kargo şirketleri kabul eder sanırım.Saklama kabının ve kargo ücretini vereyim,inanın çok dua ederim size.e_mail:sabihapakkan@gmail.com adres:siteler mah.uncalı cad. karasaç sit.C_blok no:19 konyaaltı/antalya sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  14. sabiha pakkan:Sevgili senem hanım,ben antalyada oturuyorum.Kombu mantarına birsürü para vermek istemiyorum açıkçası.Plastik bir saklama kabında sadece mantarı gönderirseniz kargo şirketleri kabul eder sanırım.Saklama kabının ve kargo ücretini vereyim,inanın çok dua ederim size.e_mail:sabihapakkan@gmail.com adres:siteler mah.uncalı cad. karasaç sit.C_blok no:19 konyaaltı/antalya sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,
    Eğer böbrek satmak istiyorsun? veya coimbatore böbrek hastanede böbrek almak istiyorum yapmak. Eğer finansal nedenlerle böbreğini satmak için bir fırsat arıyor ve ne yapacağımı bilmiyorum, sonra bize bugün coimbatore böbrek hastane başvurun (info.san.leandrohosiptal@gmail.com)

    Bize de temas:

    info.san.leandrohospital@gmail.com

    YanıtlaSil
  16. Arkadaşlar fazla mantarı olan varsa ve bana gönderirsesevinirim TRT diyarbakırradyosu adresim murat özgür batu

    Bu arada aarkadaşlar ben hhazır kambu çayı alıp mantarsiz bi şekilde mantar uretebilirmiyim aca ba şimdibir deneme yyaptım ve çayının üstünü küf benzeri bisey kapladı bu mantarmidir?

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba ... kombu çayın faydaları saymakla bitmez,ben kullanıyorum ama eşimde 1 ay gibi bir süreçte muazzam artılar oluştu mesela troid bezlerinde 23 mm 12 mm 10 mm ve sayısız nodülleri vardı yanı sıra karaçiğerde 170 mm yağlanma vardı 05/08/2015 de tahlil sonuçu böyleydi 09/09/2015 tahlil sonucu 10 mm 10 mm 10 mm çapında olmak üzere 4-5 adet nodül izlendiği gibi karaciğerde yağlanmaya müsait diye sonuç çıktı düzenli bir ay kullanımı sonucu çok şükür acill ameliyat denilirken durum böyle oldu...yanı sıra ben satmayada başladım ve imalathanede açmayı düşünüyorum. Belgin hanımın satmaya neden karşı olduğunu anlamış değilim,hazırlanışı ve takibi baya meşakkatli bir süreç herşeyin bir karşılığı olduğu gibi emeksiz yemek yok karşılıksız vermek sadece ve sadece ALLAH C.C. mahsustur...Amacım sadece ticaret yapıp rant sağlamak değil hem birilerine gerçekten faydalı olmak hemde satışını yapıp ekmeğimi kazanmak...

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. Eskişehir de yaşıyorum mantar gönderebilir misiniz acaba kargoyla karsilarim

    YanıtlaSil
  22. Eskişehir de yaşıyorum mantar gönderebilir misiniz acaba kargoyla karsilarim

    YanıtlaSil